Tudom, hogy egy zöldségleves receptje nem valami nagy durranás, mégis szeretném megosztani veletek az enyémet. Nem is leves, inkább egytálétel, mert rengeteg rengeteg zöldséggel készül. Van benne valami túláradó-tobzódó-símogató...
Pici olajon megpárolok egy hagymát, amit előtte lereszeltem (így a párolás során szinte "elolvad", nem fogunk ráharapni hagyma darabokra evés közben. Erre rádobom a felkockázott gyökér zöldségeket - a sárgarépát, fehérrépát, zellert - és 2 szem krumplit, sózom, borsozom majd pár percig pirítom. Ezután felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket és beledobok 2 zöldségleves kockát (szánom-bánom, de használok kockát, mert megkönnyíti a főzést és ma már igazán jókat lehet kapni). Kb. 10 perccel később beledobok egy marék mélyhűtött zöldborsót és egy fél karfiolt rózsáira szedve és tovább főzöm a levest (közben mindig hozzáöntök annyi vizet, hogy a zöldségeket ellepje plusz még egy pohárral. Újabb 5 perc múlva beledobok egy marék szintén kockára vágott sütőtököt és maréknyi feldarabolt kelkáposztát és készre főzöm a levest.
Ilyen lett
... és ha már ennyi zöldséget pucoltam, akkor pucoltam még egy adaggal mindenből. Méghozzá azért, hogy ledarálva eltegyem őket a mélyhűtőbe és ha zöldséges ragut, tésztát vagy más egytálételt készítek, az alap félig már készen is van. Mondjátok, hogy nem vagyok rettentően praktikus...