Úgy döntöttem kitakarítom a hűtőm zöldséges fiókját és abból főzök ünnepi ebédet, ami van. Csináljátok utánam! Jó móka és az eredmény fergeteges.
Egy sárgarépa, a krumpli, egy darab lilakáposzta, fél édeskömény, egy darab póré, egy cékla - ennyiből lett ez az isteni sült zöldséges egytál. Ha más maradék zöldséget találtok -karfiolt, fejeskáposztát, fehérrépát vagy paszternákot - az is nyugodtan mehet bele. Pórét vagy lilahagymát mindenképpen tegyetek hozzá, isteni ízt ad a zöldségekhez.
A zöldségeket kb egyforma méretűre darabolom és egy műanyag zsákba dobom. Pici olaj, só, bors és füstölt pirospaprika. Jól összerázom, nyomorgatom, tekerem, paskolom, aztán
sütőlapra borítom és 180-200 C-on kb 50 percig sütöm (érdemes a céklát nézni, ha az megpuhult, akkor már minden más is puha)
Mellékszál, de felfedeztem, hogy a lilakáposzta csipsz, ami itt véletlenül keletkezett, isteni dolog. Fogok sütni csak káposztát is külön. A vékony leveleit nagyobb darabokra vágva ha megsült, mesésen finom és ropogós lesz.
Amíg sülnek a zöldségek, 3 tojást villával felverek, só, bors, 2 dl főzőtejszín bele és jól összekeverem. Tettem bele még reszelt parmezánt, de ha más maradék sajtot rejt a hűtőd, az is ugyan olyan jó.
A megsült zöldségeket átteszem egy kisebb tűzálló tálba, leöntöm a tojásos tejszínes sajtos öntettel és 180 C-on további 30 percig sütöm.
Igazi egészséges, maradékmentő hétvégi komfort. És jöhet tovább a Homeland....