... végre vendégül láthattam itthon a barátaimat. El sem tudom mondani, mekkora öröm és izgalom volt a készülődés és hogy végre itt voltak személyesen. Persze online találkoztunk, nem engedtük el egymást, de sokkal nehezebb volt megtartani így a köztünk lévő kapcsot. Semmivel nem pótolható, amikor úgy osztjuk meg egymással a gondolatainkat, hogy érezzük a másik hangulatát, energiáját, rezdüléseit.
Az egyik rém egyszerű és isteni finom ételem az újhagymás galette: leveles tészta, rá 3 csomag újhagyma amiket olíva olajjal, sóval, borssal és reszelt parmezánnal masszíroztam be majd ráfektettem a leveles tésztára (ezt előtte a széleitől 2 cm-re körben bemetszettem, így sült és duzzadt meg körben). Végül kevés reszelt sajttal megszórtam és 180 fokon kb 20 perc alatt megsütöttem.
A másik idei új spárgás étel Főzelékes Feri receptje alapján a saláta, amiben orzo tészta van. A spárgát kevés vajon megfuttatom, rábobok egy marék zöldborsót, só, bors, kevés víz és megpárolom. Közben felaprítok 2 szál angol zellert, egy almát pici kockákra vágok, egy csomag újhagymát és egy csokor petrezselymet apróra vágok. Az öntet 1 lime héja és leve, só, bors, olíva olaj és 3 cm gyömbér lereszelve. Végül az egészet jól összeforgatom a megfőtt orzóval és a spárga-zöldborsó kombóval.
A paradicsom salátát Raymond Blanc-nál láttam tárkonnyal, azóta csak így készítem, annyira más és különleges mint a szokásos ízesítés. A dressing sima vinegrett mártás, amit édesanyám a párizsi éveiben tanult, dijoni mustárral. A saláta szépsége sem mindennapi...
Végül a grillezett cukkini saláta, ami Ottolenghi zsenijétől olyan isteni. Meggrillezem a felszeletelt cukkinit, és itt jön a zseni: kevés balzsamecettel bemasszírozom a még langyos szeleteket. Szépen elrendezgetem egy kerek tálra a cukkinit, megszóróm parmezán forgáccsal és pirított mogyoróval vagy más maggal - én speciel kesudióval - és a fűszerkertemben nevelgetett bazsalikom levelekkel. A grill íze keveredik az édes-savanyú balzsamecettel, parmezánnal és bazsalikommal - zseniális. No persze így is kell elkészíteni a mester receptjét...
Persze ezen kívül hoztak a lányok is rengeteg finomságot, roskadozott az asztal. Mellé prosecco és hosszú hosszú nagyon jó beszélgetés. Végre! Ne legyen többé olyan mint az elmúlt másfél év! Kell a személyes találkozás, kell érezni és érteni a barátainkat. Fordítsunk kellő időt rá, tegyünk érte és óvjuk a barátságainkat!