Imádom ezt az időt, amikor süt a nap, finoman, lágyan, nem az a durva nyári hőség, de mégis sugárzó, gyönyörű fényekkel, testet-lelket melengető sugarakkal (remélem, nem túl giccses ez a mondat, de tényleg ez a kedvenc időszakom az évben, ezért vagyok ennyire elragadtatva).
Ilyenkor a piacok tele vannak friss, ízes őszi zöldséggel, érdemes hát kihasználni és minél több finomságot megpróbálni sütőtökkel, gombával, céklával, zellerrel. A gyökérzöldségek csodásak, fantasztikus ízűek és gyönyörű színekben pompáznak. Sokszor készítek ilyenkor sült zöldséget céklával, sárgarépával, krumplival, sütőtökkel - a receptet egy korábbi bejegyzésben megtaláljátok.(2011.11.21)
Most következzen a zöldséges lasagne kék sajtos szósszal: a cukkiniket vékony szeletekre vágom és kevés olajon átsütöm őket. A gombát szintén szeletekre vágom és kevés olajon, hagymán, fokhagymán sóval borssal megpárolom. A szószhoz 5 dg vajat felolvasztok, 3 ek liszttel és 3 dl tejjel besamlet készítek belőle (só, bors, szerecsendió is kerül bele) és beleolvasztok 15 dg kék sajtot. Ha túl sűrű, tejszínnel fellazítom.Ennyi, jöhet az összeállítás: az üveg edényt kivajazom és beterítem az alját a lasagne tésztával (egy rétegben) - (én nem főzöm meg a tésztát előre, mert jó sok szószt használok, abban finomra fő majd minden) vékonyan meglocsolom a sajtszósszal, egy réteg cukkini, egy réteg gomba és egy jó nagy paradicsom szeletekre vágva kerül rá. Újabb réteg tészta, sajtszósz, zöldségek.... amíg el nem fogy minden. A tetejére tészta kerüljön amit a maradék szósszal leöntök (mindenhol be kell terítenie a tésztát, különben nem lesz finom és a tészta nem puhul meg). Kb. 180C-os sütőben 30-40 percig sül, amíg a tetején a sajt megbarnul. Egy kis fehérborral - én mostanában a Feind pince Irsai Olivér-ét szeretem - fenséges, izgalmas, tartalmas könnyű őszi eledel.
Egy másik finomság, amit megosztanék veletek, a spenótos lazacos quiche. A tészta 25 dg liszt, (én zablisztet vagy tönkölylisztet használok), 12 dg vaj, 2 ek hideg víz, egy tojás, só. Jól összedolgozom - akár robotgéppel) és polpackba csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. A fél óra elteltével kiveszem, kinyújtom és egy pite formába simítom. A tetejére sütőpapírt teszek, megszóróm babbal vagy rizzsel, ami eléggé lenyomja a papírt a tésztára, és 10 percig sütöm 180 C-on. Közben egy csomag mélyhűtött, leveles spenótot (nem spenót krémet!) rádobok kb. 5 dg olvasztott vajra, sózom, borsozom és 2 gerezd zúzott fokhagymát teszek bele.Kb. 5 percig főzöm, ekkor belekeverek 25 dg mascarponet és kb. 10 dg kockákra vágott feta sajtot. Leveszem a tűzről, hogy a feta kockák ne olvadjanak fel. Kiveszem a tésztát a sütőből, leveszem a sütőpapírt és a babot vagy rizst, amit nehezékül használtam. Megkenem a tésztát kb. egy ujjnyi vastagon a spenótos krémmel. Kb. 15 dg füstölt lazaccal beterítem a spenótot, majd a spenót másik felét is a tésztára halmozom. Megszóróm az egészet reszelt sajttal és beteszem a sütőbe 180 C-ra 35-40 percre. Szintén fehér borral vagy rozéval - isteni. Próbáljátok ki, akár vendégvárónak, hidegen és melegen is finom. És ilyen gyönyörű