A mai alkotások: árpagyöngy fasírt majonézes káposztasalátával (húsevőknek sült oldalas az árpagyöngy fasírt helyett), eper egy kis melasszal és citromlével - és A föld sója.
Az árpagyöngy fasírt receptjét Mónikától kaptam: 3 dg hagymát megfonnyasztok egy kis olíva olajon, rádobok 15 dg árpagyöngyöt, 2,5 dl vízzel felöntöm és addig főzöm kis lángon amíg az összes vizet felszívja. Még mindig lefedve lehűtöm, szétmorzsolom - bár ez nekem nem igazán sikerült, de nem nagy baj. Sózom, borsozom, egy gerezd fokhagymát belereszelek, egy tojás, 5 dg pesto, 3 dg teljes kiőrlésű liszt és egy csokor petrezselyem apróra vágva megy bele. Jól elkeverem és pici olajon kisütöm a fasírtokat. Hozzá káposztasalátát készítettem, mert gyönyörű új káposztát vettem a piacon - fiatal, puha, zöld, isteni. Szokásos módon felcsíkozom a káposztát és elkészítem az öntetet: egy adag majonéz, ugyan annyi görög joghurt, 1 ek mustár, 1 ek citromlé, 2 ek melasz - vagy méz, de most már fogyóban van a tavalyi - só, bors. Ezt jól elkeverem, ráöntöm a káposztára és megszórom pirított dióval.
A másik képen a húsevőknek készült sült oldalas. Csak azért, mert egyáltalán nem tartom szentségtörésnek ha egy vegabüfé nevű blogon húsról esik szó.
És még valami: ha hallottatok már Sebastiao Salgadoról - és ha nem - nézzétek meg a Wim Wenders és Juliano Ribeiro Salgado dokumentumfilmjét, a címe A föld sója. ( a héten kezdték nálunk játszani a mozik). Olvastam már Salgadoról, rendkívüli ember és rendkívüli fotográfus. Magával ragad, ahogyan a világot látja és megmutatja nekünk. Nem könnyű film - ahogy a világunk sem az. E hét végi kötelező.
https://www.youtube.com/watch?v=7bbcQtUVLwE