A múlt héten tényleg nagyon fáztunk, volt sarkvidéki hideg, szél, aztán (bentről a meleg szobából) csodálatos jégzajlás a Dunán, havas eső - szóval minden, ami otthonlétre ösztönöz. Ezért ma egy finom, jókedvet és melegséget adó étel készítettem - a szárzelleres húsgombócot (vegetariánusok a húsgombóc helyett tofu kockákkal készíthetik).
Sokan összerezzennek a zeller hallatán, de ha a zellergumó ízét nem szereted, a szárzeller nagyon jó választás. Íze nem hasonlít a zellergumóhoz, friss, üde, tavaszi.Ehhez az ételhez egy jó nagy tő szárzeller kell. A húsgombócot úgy készítem, mint pl. a töltött paprika töltelékét, semmi extra és zöldségkockás vízben megfőzöm a dió nagyságú gombócokat.
Egy serpenyőben kevés olajat hevítek és egy fej apróra vágott hagymát üvegesre párolok. Beledobom a 2-3 cm-esre feldarabolt szárzellert, kicsit sózom (a zeller önmagában is sós), kicsit borsozom és kurkumával szórom meg. Felöntöm kevés zöldséglével (abból, amiben a gombócokat főztem) és majdnem puhára párolom az egészet. A végén kevés pici kukorica keményítőt keverek bele, hogy kicsit masszívabb legyen a szósz.
Aztán beleteszem a megfőtt gombócokat, megszórom 2 csipet cajun fűszerkeverékkel (ennek hallatán sem kiáltunk fel rémülten, hogy "Az meg mi? Honnan? Hogyan?" és összerottyantom az egészet.
A cajun egy fűszerkeverék amit nem csak speciális fűszerboltokban, de nagyobb üzletekben is lehet kapni. Aki nem olyan szerencsés, hogy a barátnője időről időre ellátja finomabbnál finomabb spéci fűszerekkel, az besétál s boltba és vesz magának. Minden márka kicsit más, érdemes próbálgatni hogy melyik tetszik a legjobban, de nagyot nem tudunk tévedni vele. Nekem mindegyik, amit eddig próbáltam, bejött, szóval bátran használjátok.
A kész ételt - a nem nyugvó, tavaszváró zöld iránti vágyódásom okán - megszórtam friss petrezselyemmel. Barna rizst főztem hozzá, de bármi olyan körettel jó, ami a gazdag, zellerzöldes szószt magába szívja, körbeveszi, beszippantja.
És íme - ha ettől nem lesz tavasz, legalábbis a konyhátokban - akkor semmitől.