Ilyen szeles-esős-hideg tavaszi napokon szeretem a meleg színű, melegséget adó ételeket. Tegnap a Szenvedélyek viharában-Legends of the fall) 15.szöri megnézése-végigbőgése mellé tökéletes volt ez a tavaszi zöldség curry. Íme a recept: (persze nem muszáj bőgni hozzá :) )
Egy padlizsánt kockákra vágok és olajon pirosra sütöm. Ha kész, kiveszem a serpenyőből. Pici olajat teszek a serpenyőbe és rádobok 2 ek curry pasztát (ki milyet szeret, csípőset, extra csípőset vagy olyat ami nem csíp igazán), őrölt koriandert, római köményt és jól elkeverem. Ezután rádobok fej nagy gerezdekre vágott lila hagymát és 2 nagy sárgarépát feldarabolva. Picit vizet öntök hozzá és főzni kezdem. 10 perc után hozzádobom a nagy darabokra vágott cukkinit, egy marék már korábban megfőzött árpagyöngyöt és a sült padlizsán kockákat. Megszórom fekete sóval (ez nem a flanc miatt kell, hanem az indiai ételekhez különösen jól passzol az íze), hozzáöntök 2 dl kókusztejszínt és összerotyogtatom az egészet. A végén belefacsarom egy fél citrom levét és megszórom apróra vágott koriander zölddel. Az íze csodásan melegít ebben a hideg-rideg télben, a színe pedig már a tavaszt idézi... kell ennél jobb egy álmos vasárnapra?
Kedvencem téli zöldségekből a mostani esős-szeles-de-mégis-tt-van-már-a-tavasz napokra dumapartihoz a sült zöldség saláta. Sárgarépát, paszternákot, céklát, édesburgonyát (ezt 15 perccel később adom a többihez) hasábokra darabolok, kecés olajjal meglocsolom és fűszerezem só, bors, füstölt pirospaprika vagy római kömény vagy bármi neked tetsző fűszer keverékével és 180-200 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm.
Amikor kihűltek, összeállítom a salátát: a sült zöldségekre feta sajtot morzsolok, gránátalma magokat és vegyes salátaleveleket szórok. Meglocsolom vinegrett-el (2/3 rész olaj, 1/3 rész citromlé vagy szőlős/málnás (szóval édeskés) balzsamecet, 1 ek. dijoni mustár, 1 ek méz, só, bors. Összekeverem. Kezdődhet a pletykaparti