Egyre jobban élvezem a vega táplálkozás felfedezését - ahogy az Outlander sorozatot is. Két rész után abbahagytam, úgy éreztem nem az én világom. A barátnőm elragadtatását látva újból nekifogtam - és úgymaradtam. Ugyan így vagyok a vega léttel, nem tudom meddig fog tartani, de egyre újabb és újabb ízeket, ételeket, kombinációkat találok, vagy régi receptet alakítok vegánná - mind nagyon szórakoztat és élvezettel próbálkozom.
Egyik átalakításom a csőben sült sárgarépa/zeller/édesburgonya rakottas. A megtisztított zöldségeket egészen vékonyra legyalulom. Jól megsózom és egy fél órára állni hagyom. Pici olajjal kikenek egy tűzálló tálat és elkezdem rétegezni a zöldségeket vegyesen, ahogy jön. Rétegenként fűszerezem még kevés sóval és borssal. Ha tele van a tál, leöntöm kókuszkrém és kókusztej keverékével és a sütőbe tolom 30 percre 180 fokra. Álomszerűen finom akár magában is.
Régóta ki akartam próbálni, hogy vajon tudok-e energiabombát gyártani? Jelentem tudok! Ma nekiálltam és hát nagyon finomra sikeredett.
Egy jó nagy répát lereszeltem, ez az alap. Összedaráltam fél marék mazsolát és áfonyát pár szem datolyával és kevés narancslével, ez ment a répához. Aztán összedaráltam egy marék zabpelyhet 1 evőkanál lenmaggal, egy evőkanál mogyoróval és egy evőkanál datolya sziruppal (lehet helyette méz), ez is ment a répához. Jól összenyomkodtam, ha kell még nedvesség, mehet még kevés narancslé bele. Napraforgómagot is adtam hozzá egészben. Nedves kézzel golyókat formáztam és kókuszreszelékbe forgattam őket. Bármilyen variáció lehetséges attól függően, mi van otthon. Répa, magok, aszalt gyümölcsök, valami "lé" és mehet a gyártás. Hűtőben eláll egész héten, napi egy szem tutira felturbózza a kedvedet :) Ilyen: