Gondolom, ti is el vagytok telve a karácsonyi finomságokkal és fogadalmakat tesztek, hogy az új évben csak és kizárólag egészségesen táplálkoztok, csak és kizárólag zöldséget esztek, az pedig jó sokat, tisztító kúrát csináltok, életmódot változtattok - közben pedig a lelketek mélyén alig várjátok - velem együtt - a szilveszteri és újévi lakomát. Persze a fogadalom január 2-tól érvényes!
A karácsonyt is lehet könnyű, mégis tradicionális ételekkel ünnepelni, sőt, még vegetariánusok is nyugodt szívvel főzhetnek vega karácsonyi vacsorát. Nálunk az a hagyomány, hogy az unokatestvérem készíti a menü nagy részét, én pedig általában a köretet. Idén a füstölt lazac társa a francia burgonya és a tejszínes spenót volt - mind a kettő istenien illik a lazachoz. A francia burgonyához uborka gyalun kell legyalulni a nyers krumplit - minél vékonyabb szeletek legyenek. Ezután a krumplit egy nagy tálba zúdítjuk, leöntjük tej és tejszín keverékével, hogy majdnem ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és jól összeforgatjuk az egészet. Kivajazott tűzálló tálba öntjük, a tejszín utolsó cseppjét is ráöntjük és sütőben, alacsony fokozaton megsütjük. Én jó nagy adagot készítettem kb. másfél kiló krumpliból, ezt majd' egy órán át sütöttem. Ez a gyönyörűség - és finomság - lett belőle
A tejszínes spenót annyi, hogy egy lábasban vajat olvasztok, rádobok tisztes mennyiségű áttört fokhagymát, erre pedig a spenótot (Nyers vagy mélyhűtött spenót leveleket. Ha mélyhűtött, akkor felengedem és felolvadás után leöntöm róla a felesleges vizet). Sózom, borsozom, összerottyantom és hozzá öntöm a tejszínt (friss tejszínt, nem főző tejszínt) és ezzel is összefőzöm 2-3 percig. Nagyon nagyon finom lesz és remek kiegészítője a lazacnak és a francia burgonyának.
Egyszóval remek hústalan, a tradícióknak megfelelő és egyben modern karácsonyi vacsora készült az egész család megelégedésére. Könnyítésnek a végén citromfagyi pirított mandulával és citromhéj reszelékkel - mennyei volt.