HTML

Vegabüfé - receptek, ötletek, hangulatok

Saját készítésű vegetáriánus ételek családi, baráti összejövetelekre, házhoz szállítással

Friss topikok

  • antirandom: @patikaisó: Akik gyilkolják a magyarokat ingatlanaink megszerzése és migránsoknak eladása céljából... (2018.08.27. 10:43) Vendégváró
  • évi.: Hú de jól néznek ki, Te!:)) (2011.11.28. 11:26) Jönnek a sütik...
  • évi.: @Vegabüfé: köszi!:) (2011.11.24. 10:08) Melengető és szépséges
  • Vegabüfé: @évi.: Köszi :) Ugyan ilyen jó is volt (2011.11.17. 14:57) Abból, ami van
  • boszikutya: Nagyon fincsa. Abból is tudsz főzni, ami az én hűtömben van ma reggel??? (2011.11.17. 11:25) Az első lépések...

Címkék

advent (1) áfonya (1) alma (1) angol zeller (1) árpagyöngy (1) avokádó (1) avokadó (2) bagel (1) bagett (1) barna cukor (1) bazsalikom (1) borsó (1) brokkoli (1) buddha (1) cajun (1) cékla (5) céklaleves (1) chardonnay (1) citrom (2) citromos (1) csicseriborsó (3) csilipehely (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (1) csokis (1) cukkin (1) cukkini (9) curry (1) datolyaszirup (1) dijoni (1) édesburgonya (2) egyszerű (3) egytál (1) energiabomba (1) fanyar (1) fasírt (1) Fearnley-Whittingstall (1) fehérrépa (2) feketelencse (1) feta (1) fetasajt (1) forró (1) füstöltpaprika (1) fűszeres (1) fűszerész (1) gersli (1) gomba (3) görögdinnye (1) gránátalmaszirup (1) grill (1) grillezett (1) gyökérzöldség (1) gyömbér (3) gyors (1) hideg (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) joghurt (2) káposzta (2) káposztasaláta (1) kapros (1) karfiol (5) keksz (2) kelkáposzta (1) kenyér (2) kifli (1) kínai (3) kókuszreszelék (1) kókusztej (2) kolbászcsipsz (1) köles (2) kovász (2) krémes (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (4) kukorica (3) kukoricaleves (1) kuszkusz (1) Kwong (1) lasagne (1) lepény (1) leveles tészta (1) leves (9) lilahagyma (2) liszt (1) majonéz (1) mandula (1) mártogatós (1) mascarpone (1) masni (1) mazsola (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggyleves (1) menta (2) mentes (1) mézes (1) mogyoró (1) nyár (1) orzó (1) osztrigaszósz (1) Ottolenghi (2) padlizsán (1) palacsinta (1) paradicsom (4) parmezán (3) pesztó (1) pite (1) póré (1) póréhagyma (1) póréhagymás (1) quiche (3) quinoa (1) quinosa (1) radicchio (1) rakott (2) répa (1) rétes (1) római kömény (1) rost (1) sajt (4) sajtkrémes (1) sajtos (1) saláta (8) Salgado (1) sárgarépa (9) shimeji (1) sós (1) spárga (5) spenót (2) sült (1) sült zöldség (2) süteményes (1) sütőben (1) sütőtök (4) szárzeller (1) szénhidrát (1) szív hídjai (1) szójaszósz (2) tahini (2) tárkony (2) tejföl (1) tejszín (1) tejszínes (1) tészta (4) tofu (1) tojás (3) tökéletes (1) tökmag (1) tonhal (1) tönköly (1) turmix (1) uborka (4) újhagyma (2) vaj (3) vásár (1) vinegrette (1) zabpehely (1) zeller (2) zöld (2) zöldborsó (2) zöldség (2) zöldséges (2) Címkefelhő

Vega karácsony

2011.12.28. 17:12 Vegabüfé

Gondolom, ti is el vagytok telve a karácsonyi finomságokkal és fogadalmakat tesztek, hogy az új évben csak és kizárólag egészségesen táplálkoztok, csak és kizárólag zöldséget esztek, az pedig jó sokat, tisztító kúrát csináltok, életmódot változtattok - közben pedig a lelketek mélyén alig várjátok - velem együtt - a szilveszteri és újévi lakomát. Persze a fogadalom január 2-tól érvényes!

A karácsonyt is lehet könnyű, mégis tradicionális ételekkel ünnepelni, sőt, még vegetariánusok is nyugodt szívvel főzhetnek vega karácsonyi vacsorát. Nálunk az a hagyomány, hogy az unokatestvérem készíti a menü nagy részét, én pedig általában a köretet. Idén a füstölt lazac társa a francia burgonya és a tejszínes spenót volt - mind a kettő istenien illik a lazachoz. A francia burgonyához uborka gyalun kell legyalulni a nyers krumplit - minél vékonyabb szeletek legyenek. Ezután a krumplit egy nagy tálba zúdítjuk, leöntjük tej és tejszín keverékével, hogy majdnem ellepje. Fűszerezzük sóval, borssal, majorannával és jól összeforgatjuk az egészet. Kivajazott tűzálló tálba öntjük, a tejszín utolsó cseppjét is ráöntjük és sütőben, alacsony fokozaton megsütjük. Én jó nagy adagot készítettem kb. másfél kiló krumpliból, ezt majd' egy órán át sütöttem. Ez a gyönyörűség - és finomság - lett belőle

 A tejszínes spenót annyi, hogy egy lábasban vajat olvasztok, rádobok tisztes mennyiségű áttört fokhagymát, erre pedig a spenótot (Nyers vagy mélyhűtött spenót leveleket. Ha mélyhűtött, akkor felengedem és felolvadás után leöntöm róla a felesleges vizet). Sózom, borsozom, összerottyantom és hozzá öntöm a tejszínt (friss tejszínt, nem főző tejszínt) és ezzel is összefőzöm 2-3 percig. Nagyon nagyon finom lesz és remek kiegészítője a lazacnak és a francia burgonyának.

Egyszóval remek hústalan, a tradícióknak megfelelő és egyben modern karácsonyi vacsora készült az egész család megelégedésére. Könnyítésnek a végén citromfagyi pirított mandulával és citromhéj reszelékkel - mennyei volt.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegabufe.blog.hu/api/trackback/id/tr513502372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása