Úgy döntöttem, itt a tavasz, de még egy recept erejéig visszatérek a télbe. Ez a két saláta lesz az átmenet a télből a tavaszba. Az első téli alapanyagokból készül de már a tavasz színeit idézi, a második már igazi, erőteljes ízű és színű finomság-gyönyörűség.
Ő az első, a sütőtök - feta sajt - lilahagyma saláta.A sütőtököt feldarabolom, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és kb. 40 perc alatt megsütöm annyira, hogy puha legyen de még nem krémes, lehessen darabolni. Ezután kockákra vágom és félreteszem. Amíg a tök sül, a lilahagymát felszeletem és meglocsolom citromlével úgy, hogy ellepje. A feta sajtot is felkockázom akkora darabokra, mint a sült tököt. Egy nagy tálba szórom a sütőtök és feta kockákat, rászórom a citromos lilahagymát, megsózom, borsozom és meglocsolom olíva olajjal és jól összekeverem. A salátával, jóféle kenyérből készült pirítóssal és egy pohár fehér borral bekucorodok a fotelbe. A többit rátok bízom...
A másik salátának a rettentően költői tavaszi ébredés nevet adtam. Mai találmányom és mondhatom, szuper jól sikerült. A zöldségek benne nem különösen izgalmasak: fejes saláta, lilahagyma, reszelt sárgarépa és a tetejére pirított zsemlekocka. Na de az öntet! Az aztán valami: 1 ek szezámolaj, 2 ek olíva olaj, 1 ek citromlé, 1 - 1 kávéskanál dijoni mustár és méz, csipet só, bors. A zöldségek és ez az öntet mintha egymásnak lettek volna teremtve. A telet ezzel végképp száműztem, ébredjen a tavasz, jöjjenek a szebbnél szebb, finomabbnál finomabb zöldségek, saláták, energia bombák, vitaminok!