Az árpagyöngy - vagy gersli - méltatlanul elfelejtett köret, legtöbbünk ha csak a sóletbeli felhasználását ismeri.
Bevallom, én is így voltam ezzel, de nemrégiben hallottam egy érdekes receptet, amit azonnal ki is próbáltam és rájöttem, hogy a gersli jó dolog. Sőt, nagyon jó.
Lábasban olajat vagy vajat hevítek, rádobok egy jó fej apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolom. Ezután beleteszem a 20 dg jól leöblített gerslit és felöntöm háromszoros mennyiségű vízzel, sózom és puhára főzöm (kb. 30-35 perc). Megkóstolom, ha kell, utána fűszerezem (én borsot és snidlinget tettem hozzá). Befejezésül belefacsarom egy fél citrom levét. Isteni lett, akár magában, akár köretnek nagyon finom.
Ezen felbátorodva ma spenótos gerslit főztem - hát az aztán valami... A gersli ugyan úgy indul, mint az előző recept, zsiradék, hagyma, gersli, víz, de a fűszerezés csak pici só. Amíg fő, addig a spenótot rádobom egy kis vajra, megpárolom, só, bors és 3-4 gerezd fokhagyma áttörve kerül bele. Ezt aztán összekeverem a megfőtt gerslivel és még egyet rottyantok rajta. Végül meg lehet szórni reszelt sajttal, de nem kötelező.
A házi mártogatós pedig úgy történik, hogy veszek 2 db fél literes joghurtot. Egy szűrőbe gézt, vagy hasonló szövésű tiszta konyharuhát teszek és beleöntöm a két doboz joghurtot. A konyharuha négy sarkát összecsomózom és a csomagot fellógatom olyan helyre, ahol a lé (a joghgurt savója) le tud csepegni. Addig addig lógatom, amíg olyan sűrűségű lesz a massza, amilyet szeretnék (ez függ a joghurt sűrűségétől és attól, hogy én mennyire lágy vagy masszív krémet akarok nyerni belőle.) Ha megvan, ízesítem. Só mindenképpen kell bele, én ezen kívül tettem bele borsot, kevés csili pelyhet, apróra vágott snidlinget és fokhagymaport, de lehet olaszosra venni a figurát bazsalikommal, kakukkfűvel, fokhagymával, csilivel, de millió variációt kipróbálhatsz. Meglocsolom egy kevés olíva olajjal és jól elkeverem benne (ettől krémesen selymes lesz). Sárgarépát, karalábét tálalok mellé.