Most nem recepttel jelentkezem, hanem szeretném megmutatni legújabb szerelmemet - a kovászos kenyér sütést. Sosem voltam az a pepecselős fajta, a főzésben sem, de a kovászos kenyér sütése berántott. Jó esetben több mint 24 óra mire kisül az új kenyér, de minden fázist imádok, a dagasztást, formázást, babusgatást, azt a nyugalmat, ami ilyenkor úrrá lesz rajtam - a frissen sült kenyér illatánál pedig nem tudok finomabbat. Nem fogok most kenyér receptet vagy a kenyérsütés módját leírni, vannak ennek szuper jó fórumai és fantasztikus irodalma. Vanessa Kimbell Kovásziskolája alap, de különböző FB csoportokban is rettentő sokat lehet tanulni. Szeretném megmutatni, hogy fél év alatt hová jutottam - egy olyan kenyérig, amit már teljes szívvel a magaménak vallok és vállalok. Mivel a kovász a környezetéből "táplálkozik", a kenyerem olyan mint én :) nekem tetszik :)
Az első. Szép, szép, finom is volt, de azért lehetne jobb
![]() |
![]() |
...és ez a mai. Sok munka van benne, sok törődés, sok sok idő és rengeteg szeretet. Büszke vagyok rá
A maradék fáradt kovászból hetente gyártok kovász csipszet, ami kb. milliószor finomabb mint bármely más csipsz. Néha fokhagyma granulátummal, néha füstölt pirospaprikával, néha pedig a kettővel egyszerre ízesítem. Abbahagyhatatlan