Múlt hét végén újra a hangtálas lányoknak-asszonyoknak főzhettem, és őszintén mondhatom, hogy szerették. Nehezített terepen indultam, a hús-nélküliség mellett semmilyen tejtermék (tej, tejszín, tejföl, sajt) és tojás sem lehetett az ételben. Persze azért legyen tápláló, de könnyű és finom is. Szép feladat...
A zöldfűszeres kuszkusz természetes választás volt - de mi legyen mellé, amit ráadásul melegen lehet tálalni? Így találtam a mézes gyömbéres zöldségre, amit alaposan felturbóztam. Az alapanyagok brokkoli, sárgarépa, zöldbab, cukkini, gomba, gyömbér és rengeteg fűszer. Elég gyönyörű, igaz?
Külön-külön megpárolom a zöldségeket - a gombát kivéve (ne legyenek teljesen puhák, maradjon tartása a zöldségeknek). Közben keverek egy salátaöntethez hasonló "lötyit": olíva olaj, magos dijoni mustár, méz, fehér borecet, só, bors. Ha kész az összes párolt zöldség, a wokban olajat hevítek. Beleteszem az apróra vágott vagy lereszelt gyömbért, megszóróm csilipehellyel, fokhagymaporral, szójaszószt öntök rá és hozzáöntöm a "salátaöntetet". Jól összeforralom és rádobom az összes párolt zöldséget és a gombát. Közben megláttam, hogy van egy fél csomag datolyám, gondoltam, hogy jó lesz édesítésnek a zöldségre - és milyen jól gondoltam! Kimagoztam, apróra vágtam a datolyákat és a zöldségre dobtam. Pér perc alatt teljesen szétfőtt és kellően megédesítette és besűrítette a zöldségeket. Nagyon óvatosan megkevertem a zöldségeket és amikor úgy gondoltam, hogy elkészült, kitettem egy tűzálló tálba az egészet. A tetejét megszórtam sós mogyoróval. Ilyen lett... És az íze? Nem akarom eltúlozni, de ISTENIIIIIIIIII!