... amik bizony a nyakunkon vannak, a mai 30 C ellenére is. Közelednek az nyirkos, esős, hűvös őszi napok, amikor egy tányér jó leves életmentő. Felmelegít, jókedvre derít, megnyugtat, ellazít, táplál - imádom a jó leveseket. Itt most két nagyon jó őszi leves következik
Az egyik a minestrone, ami szerintem minél több zöldségből az igazi. Legyen a minimum 8. Egy nagy lábasba beleszórok egy-egy marék zöldborsót, száraz babot, szálakra vágott káposztát, kockázott cukkinit, sárgarépát, brokkolit vagy karfiolt, szeletelt póréhagymát, kockázott szárzellert, sütőtököt, koktélparadicsomot és 4 gerezd apróra vágott fokhagymát. Felöntöm 2 liter zöldséglével, megsózom, picit borsozom és közepes lángon főzni kezdem. Közben apróra vágok egy marék petrezselymet, bazsalikomot és beleszórom a levesbe. 15 perccel később beleszórok másfél marék összetört spagetti tésztát. Mire megpuhul a tészta a leves is kész. Isteni, zöld, meleg, finom. És ilyen gyönyörű
A másik a curry-s csirkeleves, ami 15 perc alatt kész, különleges és mennyei. Pici olajon egy fej apróra vágott hagymát és 2 gerezd fokhagymát üvegesre párolok. Rádobok egy felkockázott csirkemellet, megszórom 2 ek liszttel, 2 ek curry porral, sóval borssal és 2 ek barna cukorral. Picit körbepirítom a húst és felöntöm másfél liter csirkelevessel. 10 perc múlva beleszórok 2 kis kockákra vágott zöldalmát és még 5 percig főzöm a levest. A végén egy fél citrom levével és 2 dl tejszínnel dúsítom. Krémes, egzotikus, különleges, csirkés - nem is kell többet mondanom róla. Próbáljátok ki, nem lesz rá panasz.
Sajnos nem annyira fotogén, mint a zöldségleves, de az íze mindenért kárpótol. Most hogy ezeket megosztottam veletek, megyek vissza Margaret Atwood Szolgálólányához :)