Azért írtam indián nyarat, nehogy félreértsétek... még hogy vénasszonyok. Kikérem magamnak, akkor már inkább legyek indián. Szóval isteni idő van, nappal elviselhető, éjjel hüsi - hogy jól lehessen aludni - szóval ilyenkor nem kell más egy jó hétvégéhez, mint kiülni az erkélyre egy jó könyvvel és közben valami aktuális zöldséges étellel kényeztetni magunkat (na jó, tudok mást is, de egy variációnak klassz egy ilyen nap.)
Ismeritek Mitch Albom könyveit? A Kedd esti beszélgetések életről és halálról meghatározó könyv élményem volt, ahogy az Öten a mennyországban és a Még egy nap - nagyon szerettem őket. Most a Csak egy kis hit kell utolsó lapjain járok - sajnálom hogy vége van. Olvassátok Mitch Albomot, szeressétek a könyveit. |
A napfényes teraszon sütkérezés és a "Csak egy kis hit kell" utolsó lapjai mellé cukkinis finomságok, merthogy cukkini-szezon van. Két finom és egyszerű recept. Az első a rakott-krumpli cukkini. Úgy kezdjük, mint a rakott-krumplit: a krumplit megfőzzük héjában és kemény tojásokat főzünk. Ha a krumpli már annyira kihűlt, hogy meg lehet fogni, megpucoljuk, A cukkiniket fél centi vastagra szeletelem (héjastól), megsózom és ki mit szeret, olyan zöldfűszerekkel ízesíti (én kakukkfüvet, sót, csili pelyhet tettem rá). Ha van grill serpenyő, abban, ha nincs, akkor sima teflonban megsütöm a szeleteket (mindig csak annyit teszek a serpenyőbe, ami kényelmesen elfér, hogy süljön, ne párolódjon a zöldség).
Kivajazok egy jénai tálat, alulra egy réteg szeletelt krumpli kerül - kicsit megsózom - rá egy réteg grillezett cukkini és szeletelt kemény tojás, megint krumpli, cukkini és így tovább. A tetejére krumpli kerüljön. Két pohár tejfölt összekeverek egy egész tojással sózom, reszelt füstölt sajtot keverek bele és az egészet a krumplira öntöm. Nem kell hosszasan sütni, mert semmi nem nyers benne, csak addig (kb. fél óra) amíg a sajtos-tejfölös öntet összesül a krumplival és szép arany barna lesz a teteje. Olyan finom, hogy még a kolbászos-szalonnás rakott-krumplihoz szokott férfinép is szereti (persze csak egyszer, legközelebb újra a kolbászos változatot követeli, de hát ez legyen az ő választása...
A második a cukkini quiche, aminek a tésztája a szokásos quiche tészta: 25 dg liszt, 12 dg vaj (lehet margarint is használni, de a vajjal sokkal finomabb - én legalábbis imádom a vaj ízét érezni a tésztában), 1 tojás sárgája, 1 ek tejföl, fél csomag sütőpor, só. Gyorsan összegyúrom az egészet és fél órára a hűtőbe teszem. Közben elkészítem a tölteléket: kb. 1 kg cukkinit felkockázok (nem szoktam a héját lepucolni, így érdekesebb lesz az étel színe) és rádobom a vöröshagymára - amit előtte megdinszteltem egy serpenyőben. Fűszernek sót, pici rozmaringot - aki ezt nem szereti, kakukkfüvet is használhat - borsot, kevés kurkumát használok. Ha a cukkini is megpuhult, leveszem a tűzről. Egy tálkában összekeverek 2 dl tejszínt, 2 tojás sárgáját, egy doboz natúr krémsajtot és kevés reszelt sajtot kézi habverővel összekeverek. A tésztát kiveszem a hűtőből, kinyújtom és egy jénai tálba igazgatom úgy, hogy a tészta körben a tál falára is felfusson. Beleöntöm a tésztába a párolt, fűszeres cukkinit és ráöntöm a tejszínes-tojásos-sajtos keveréket. Előmelegített sütőbe teszem és közepes lángon kb 40 perc alatt megsütöm. Ilyen lesz... nem rossz, igaz?