Sütőtökös hétvégét terveztem és ehhez fantasztikus hátteret adott ez a csodálatos ősz-tavasz, amikor lassan-lustán tölthetünk el néhány napot, ha épp úgy tartja kedvünk - és nekem így tartotta. A tökös főzőcske közben pedig belefeledkeztem a Filmmániá-n a Szív hídjai-ba. Meryl Streep és Clint Eastwood úgy varázsoltak el újra, hogy én is ott voltam a hídnál az őszi napsütésben - és pontosan tudom, mit érzett Francesca és Robert...
De félre álmodozás - ami annyira de annyira jól esett!!! Tökre fel!
Tegnap megsütöttem egy kanadai sütőtököt és gnocchit csináltam belőle. A sült tök húsát összekeverem annyi liszttel (az én esetemben teljes kiőrlésű tönköly liszttel) amennyit felvesz, hogy ruganyos tésztát kapjunk belőle. Sózom és hosszú hurkákat sodrok a tésztából. Nokedli méretű darabkákra vágom és lobogó sós vízben kifőzöm. Közben sűrű paradicsom szószt főzök hozzá hagymával, fokhagymával, sok sok bazsalikommal és reszelt sajttal. Nem a szépségével hódít, ez biztos, de nagyon finom lett...
A másik - nem csak az ízével, de a külsejével is hódító - sütőtökös-brokkolis lepény. A tészta 25 dg teljes kiőrlésű tönköly - vagy más - liszt, 15 dg vaj, só, bors, fokhagyma por, 2 tojás. Ezt robotgéppel összekeverem, kicsit kézzel megnyomorgatom és fóliába csomagolva elteszem a hűtőbe egy órára. Közben elkészítem a tölteléket: a brokkolit rózsáira szedem, a sütőtököt 1x1 cm-es kockákra vágom és lobogó sós vízben 2 percig főzöm. Leszűröm és hagyom kihűlni. E közben 2 dl tejszínt összehabarok 4 tojással, sóval, tetszés szerint zöldfűszerekkel (én kakukkfüvet tettem bele és aki szeretne, keverhet hozzá reszelt füstölt sajtot vagy egy Camping ömlesztett sajtot). A tésztát belesimítom a jénai tálba, beleszórom a zöldségeket és ráöntöm a tejszínes-tojásos-fűszeres keveréket. Előmelegített sütőbe teszem és közepes lángon kb. 40 perc alatt megsütöm. Nem csak gyönyörű, de finom is!!!