Az előző bejegyzésben már leírtam pár receptet, de a héten újabb tököt vettem aminek az eredménye két újabb recept, a tökkenyér és a kókuszos tökleves. Igazán izgi lett mindkettő.
Tudom, a tökleves uncsi, mindenkinek az első - na jó, a második - gondolata, hogy sütőtökből levest kell főzni. Ezért gondoltam, hogy OK, de ez legyen egy kicsit más. Szóval: vajon megpárolok egy apróra vágott vöröshagymát és két gerezd áttört fokhagymát. Erre rádobom a kockákra vágott sütőtököt, sózom, beleteszek 2 zöldségleves kockát, egy teáskanál chili krémet (ha ez nincs, őrölt chilit vagy chili pelyhet is lehet használhatsz, ízlés szerint). Az egy teáskanál chili krémtől enyhén, kellemesen lett csípős. Nem vagyok az őrült, élvezhetetlen erős ételek barátja, de amikor egy picit, éppen hogy megvillan az ételben az erős íz - na azt nagyon bírom. Amikor megpuhul a tök, összeturmixolom az egészet, beleöntök 2 dl kókusztejet és még egyszer összekeverem-kavarom. Nem lesz kókusz ízű, megmarad a sütőtök íze is és kellemes, selymes, barátságos, nagyon nagyon finom lett. És persze - aki szereti - jöhet bele a levesbobó.
A sütőtökös kenyérhez kell 10 dg fehér liszt, 10 dg teljes kiőrlésű tönkölyliszt és 10 dg kukoricadara. Ezt összekeverem 1 mokkáskanál szódabikarbónával, hozzáteszek 25 dg sült tököt és beleütök 2 egész tojást. Belekerül 1 teáskanál só, kicsi bors, 1 teáskanál cukor, 2 dl tej és 4 evőkanál olíva olaj. (én reszeltem hozzá egy kevés narancshéjat, de ezt el is lehet hagyni). Szintén nem kötelező, de én szórtam bele egy evőkanál lenmagot és 1 evőkanál szezámmagot is. Az egészet jól összekeverem (lehet robotgéppel) és kivajazott, kilisztezett püspökkenyér formába öntöm. Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 40 perc alatt megsül. Lehet sósként vajjal, kőrözöttel enni de édesként is lekvárral, mézzel. Ilyen csinoska lett: