Felkérést kaptam, hogy egy csajos, táncolós, búcsúzós alkalomra salátákat szállítsak a "megfáradt" táncos lábúaknak. A kiválasztottak: a majonézes alma-zeller, a tonhalas és a csupazöld saláta.
A majonézes alma-zeller salátához először elkészítem a hamis majonézt, hogy az almát és a zellert már ebbe tehessem, így nem barnulnak meg. A hamis majonézt anyukámtól tanultam - így anyák napján, amikor ezt a bejegyzést írom, ő is itt van velem. Persze minden nap velem van, sajnos már csak a gondolataimban, tetteimben, érzéseimben. Természetesen a főzés szeretetét is tőle örököltem! De vissza a majonézhez: egy nagy doboz tejfölbe 2 ek mustárt (én a dijonit szeretem), csipet sót, borsot, egy citrom levét és 2 ek mézet keverek. Ez után gyufaszál méretűre vágok 4 közepesen savanyú almát és egy nagy nagy fej gumós zellert (türelmes kézügyesek előnyben). Az almát és a zellert belekeverem a majonézbe. Ha van kéznél, apró kockákra vágok egy szál angol zellert és hozzáteszem, így a színe is izgalmasabb lesz. Végül megpirítok egy marék vágott mandulát és a saláta tetejére szórom.
A tonhalas salátához egy jégsalátát feldarabolok, 2 marék koktélparadicsomot félbe vágva, 3 doboz tonhalat, 5-6 kemény tojást, egy marék olajbogyót belekeverek. Az öntet olíva olaj, citromlé, só, bors, mustár, méz - ki milyen arányban szereti.
A csupazöld salátát a tavasz ihlette.Nagyon szerettem volna az első tavaszi napok egyikén igazán friss, üdítő és ZÖLD salátát kínálni, ezért minden hozzávaló zöld: egy jégsaláta feldarabolva, egy doboz rukkola, egy csomó újhagyma karikára vágva, egy kígyóubi félholdra vágva (attól lesz félhold, hogy amikor félbe vágtam az uborkát, a puha közepét a magokkal kiveszem, hiszen annak semmi íze, csak víz) így félhold alakúak lesznek a szeletek, és egy jó marék hagymacsíra. Jól összekeverem egy nagy tálban és meglocsolom az öntettel. Lehet, hogy kicsit vadul hangzik, de nagyon nagyon finom: olíva olaj, citromlé, kevés méz, só, bors, pici (a tubusból kb. 3 cm-nyi) wasabi, egy kb. 5 cm-es darab gyömbér lereszelve és egy lédús narancs leve.
A saláták mellé bagettet vettem. Az a helyzet, hogy egy árva salátalevél se maradt... Szerintetek, a képeket látva, ízlett nekik?