Baráti ötye bulink rendszeres nyári helyszíne Pilisvörösvár, ahol a házigazdánk mindig valami isteni újdonsággal vár minket. Most a hideg uborkaleves volt a kiválasztott. Mindannyian meglepődtünk, meghökkentünk és ellenkeztünk - utólag is elnézést kérek ezért. De vadul hangzik, valljuk be. Megkóstoltam, hazahoztam kóstolót és a rabja lettem. Elkértem a receptet, elkészítettem - és ettől a naptól fogja egyik nyári kedvencem. Isteni, üdítő, friss, finom. Így készül - legalábbis az én változatomban:
Két kígyóubit veszek, másfelet meghámozok - egy félnek fent hagyom a héját a design kedvéért. A vizes magokat kikapargatom, a meghámozott ubikat kockákra vágom, hozzáteszek 3 gerezd összenyomott fokhagymát és annyi vízben, hogy ellepje, felteszem főni. Bele só, fehérbors. Ha puha az ubi, leveszem a tűzről és beleteszek egy jó nagy adag joghurtot és így együtt egy botmixerrel összeturmixolom az egészet. Felöntöm vízzel, egy kis tejszínnel és utána fűszerezem - só, bors és citromlé! Ez nagyon fontos, ha készen lesz pikáns savanykásnak kell lennie. A maradék héjas uborkát vékonyan felszeletelem és beleteszem a levesbe. Az egészet visszateszem főni, de csak addig, amíg az uborkaszeletek ressre főnek. A végén egy jó nagy adag apróra vágott kaprot szórok bele. Tálalás előtt jól le kell hűteni. Próbáljátok ki a nagy melegben, nem bánjátok meg!
A képen elöl fűszeres palacsintatésztában sült karfiol van - na az sem semmi! A vékony palacsintatészta bundába sót, borsot, zúzott csilit, füstös pirospaprikát tettem - de bármilyen fűszert ki lehet próbálni benne. Frissen elképesztően finom.