Ma két fantasztikus ízbombával ismertetlek meg: a sóban eltett citrommal - amit a tegnapi grillcsirke hasába tuszkoltam - és a mai buddha tálam öntetével.
A sóban eltett citrom eredetileg a keleti konyhában használatos, de persze bárki bármihez felhasználhatja, ha jónak látja. És igen, lássátok jónak, mert isteni. Elkészíteni semmiség: kezeletlen héjú citromot - jó esetben Meyer citromot - négybe vágunk úgy, hogy az egyik csúcsán egyben maradjon. Letesszük egy befőző üvegbe, vagyis az üveget jó szorosan telerakjuk a négybe vágott citromokkal. Egy-két fahéjat, babérlevelet, csillagánizst dobunk az üvegbe és felöntjük nagy szemű sóval. Dugig. A recept egyetlen hibája, hogy 3 hetet így kell hagyni az üveget a citromokkal. De a 3 hét elteltével a citromok megpuhulnak és bő levet eresztenek, vagyis elkészülnek. Folyamatosan használhatjuk sült húsok, saláták vagy bármi más, citromos-sós felhangot igénylő ételbe. Én tegnap a grillcsirke pocakjába gyömöszöltem 3 egészet - ettől a csirke belül citrom ízzel párolódott és szaftosan hagyta a kicsikét.
A másik csudaságot most tanultam és a különlegessége okán rögtön megtetszett: kókusztejes mogyoróvajas salátaöntet. Furán hangozhat de fantasztikus ízek, amit ha csak egy egyszerű salátára öntesz, máris különlegesség lesz belőle. Hát még ha a buddha tálad része lesz - de erről majd jövő héten....
Szóval az öntet: 2,5 dl kókusztej, 3 teáskanál mogyoróvaj, 3 teáskanál szójaszósz, 3 teáskanál citromlé, 3 teáskanál méz, 2 teáskanál édes-csípős (sriracha) szósz (a sriracha alapból nagyon csípős, ezért én édes-csípőset használtam), csipet őrölt fokhagyma és/vagy gyömbér. Na ez úgy van kitalálva, hogy csak na. Bombasztikus!
A képen néhány hozzávaló, a kis üvegekben a kész öntet :) Jövő héten pedig az általam frissen felfedezett buddha tál...