HTML

Vegabüfé - receptek, ötletek, hangulatok

Saját készítésű vegetáriánus ételek családi, baráti összejövetelekre, házhoz szállítással

Friss topikok

  • antirandom: @patikaisó: Akik gyilkolják a magyarokat ingatlanaink megszerzése és migránsoknak eladása céljából... (2018.08.27. 10:43) Vendégváró
  • évi.: Hú de jól néznek ki, Te!:)) (2011.11.28. 11:26) Jönnek a sütik...
  • évi.: @Vegabüfé: köszi!:) (2011.11.24. 10:08) Melengető és szépséges
  • Vegabüfé: @évi.: Köszi :) Ugyan ilyen jó is volt (2011.11.17. 14:57) Abból, ami van
  • boszikutya: Nagyon fincsa. Abból is tudsz főzni, ami az én hűtömben van ma reggel??? (2011.11.17. 11:25) Az első lépések...

Címkék

advent (1) áfonya (1) alma (1) angol zeller (1) árpagyöngy (1) avokádó (1) avokadó (2) bagel (1) bagett (1) barna cukor (1) bazsalikom (1) borsó (1) brokkoli (1) buddha (1) cajun (1) cékla (5) céklaleves (1) chardonnay (1) citrom (2) citromos (1) csicseriborsó (3) csilipehely (1) csiperke (1) csipsz (1) csirke (1) csokis (1) cukkin (1) cukkini (9) curry (1) datolyaszirup (1) dijoni (1) édesburgonya (2) egyszerű (3) egytál (1) energiabomba (1) fanyar (1) fasírt (1) Fearnley-Whittingstall (1) fehérrépa (2) feketelencse (1) feta (1) fetasajt (1) forró (1) füstöltpaprika (1) fűszeres (1) fűszerész (1) gersli (1) gomba (3) görögdinnye (1) gránátalmaszirup (1) grill (1) grillezett (1) gyökérzöldség (1) gyömbér (3) gyors (1) hideg (1) húsgombóc (1) Jamie Oliver (1) joghurt (2) káposzta (2) káposztasaláta (1) kapros (1) karfiol (5) keksz (2) kelkáposzta (1) kenyér (2) kifli (1) kínai (3) kókuszreszelék (1) kókusztej (2) kolbászcsipsz (1) köles (2) kovász (2) krémes (1) krémleves (1) krémsajt (1) krumpli (4) kukorica (3) kukoricaleves (1) kuszkusz (1) Kwong (1) lasagne (1) lepény (1) leveles tészta (1) leves (9) lilahagyma (2) liszt (1) majonéz (1) mandula (1) mártogatós (1) mascarpone (1) masni (1) mazsola (2) medvehagyma (3) medvehagymás (1) meggyleves (1) menta (2) mentes (1) mézes (1) mogyoró (1) nyár (1) orzó (1) osztrigaszósz (1) Ottolenghi (2) padlizsán (1) palacsinta (1) paradicsom (4) parmezán (3) pesztó (1) pite (1) póré (1) póréhagyma (1) póréhagymás (1) quiche (3) quinoa (1) quinosa (1) radicchio (1) rakott (2) répa (1) rétes (1) római kömény (1) rost (1) sajt (4) sajtkrémes (1) sajtos (1) saláta (8) Salgado (1) sárgarépa (9) shimeji (1) sós (1) spárga (5) spenót (2) sült (1) sült zöldség (2) süteményes (1) sütőben (1) sütőtök (4) szárzeller (1) szénhidrát (1) szív hídjai (1) szójaszósz (2) tahini (2) tárkony (2) tejföl (1) tejszín (1) tejszínes (1) tészta (4) tofu (1) tojás (3) tökéletes (1) tökmag (1) tonhal (1) tönköly (1) turmix (1) uborka (4) újhagyma (2) vaj (3) vásár (1) vinegrette (1) zabpehely (1) zeller (2) zöld (2) zöldborsó (2) zöldség (2) zöldséges (2) Címkefelhő

Ízbombák

2017.01.22. 17:53 Vegabüfé

Ma két fantasztikus ízbombával ismertetlek meg: a sóban eltett citrommal - amit a tegnapi grillcsirke hasába tuszkoltam - és a mai buddha tálam öntetével.

soban_eltett_citrom.jpgA sóban eltett citrom eredetileg a keleti konyhában használatos, de persze bárki bármihez felhasználhatja, ha jónak látja. És igen, lássátok jónak, mert isteni. Elkészíteni semmiség: kezeletlen héjú citromot - jó esetben Meyer citromot - négybe vágunk úgy, hogy az egyik csúcsán egyben maradjon. Letesszük egy befőző üvegbe, vagyis az üveget jó szorosan telerakjuk a négybe vágott citromokkal. Egy-két fahéjat, babérlevelet, csillagánizst dobunk az üvegbe és felöntjük nagy szemű sóval. Dugig. A recept egyetlen hibája, hogy 3 hetet így kell hagyni az üveget a citromokkal. De a 3 hét elteltével a citromok megpuhulnak és bő levet eresztenek, vagyis elkészülnek. Folyamatosan használhatjuk sült húsok, saláták vagy bármi más, citromos-sós felhangot igénylő ételbe. Én tegnap a grillcsirke pocakjába gyömöszöltem 3 egészet - ettől a csirke belül citrom ízzel párolódott és szaftosan hagyta a kicsikét.

A másik csudaságot most tanultam és a különlegessége okán rögtön megtetszett: kókusztejes mogyoróvajas salátaöntet. Furán hangozhat de fantasztikus ízek, amit ha csak egy egyszerű salátára öntesz, máris különlegesség lesz belőle. Hát még ha a buddha tálad része lesz - de erről majd jövő héten....

Szóval az öntet: 2,5 dl kókusztej, 3 teáskanál mogyoróvaj, 3 teáskanál szójaszósz, 3 teáskanál citromlé, 3 teáskanál méz, 2 teáskanál édes-csípős (sriracha) szósz (a sriracha alapból nagyon csípős, ezért én édes-csípőset használtam), csipet őrölt fokhagyma és/vagy gyömbér. Na ez úgy van kitalálva, hogy csak na. Bombasztikus!

buddha_ontet.jpg

A képen néhány hozzávaló, a kis üvegekben a kész öntet :) Jövő héten pedig az általam frissen felfedezett buddha tál...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegabufe.blog.hu/api/trackback/id/tr4812145895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása