A buddha tál régóta foglalkoztat és most, hogy a tavasz már itt dübörög, elérkezett az idő, hogy belefogjak a legjobbak kikísérletezésébe. A buddha tál szuper egészséges, ha az alapokat beszereztük akkor szuper könnyű elkészíteni és szuper praktikus akár irodai akár home office ebédnek.
Az összetétele - persze úgy állítod össze, ahogy szeretnéd, de ez a legjobb ajánlott százalékos arány: 50% rost (friss zöldség, zöld levelek mint saláta, kel levél, spenót, gyümölcs), a zöldségeket érdemes minél kevésbbé feldolgozni, de lehet pl. sütni vagy blansírozni is, 25% fehérje (ha vegetariánus vagy, akkor növényi, mint pl. a hüvelyes zöldségek, csicseriborsó, tofu, ha húsevő, akkor csirkehús, sonka) és 25% lassan felszívódó szénhidrát (pl.köles, quinoa, bulgur, hajdina, fekete vagy barna rizs, tk tészta) és valamennyi egészséges zsír pl. avokado, olajos magvak. A buddha tál kiegészítője valamilyen karakteres öntet, amibe az olajos magot (pl. szezámmagból készülő tahinit) csempészhetjük.
A képen egy egyszerű úti buddha tál (a szállítás miatt van a képen szögletesben, ebédkor majd persze kerek tálba kerül és rá a mellette üvegben az irodába vitt öntet. A tál tartalma kígyóuborka, paradicsom, salátalevél, vörös rizs, sült tofu kockák és avokadó, az öntet tahini, citromlé, fokhagyma, só, pici méz és annyi víz, hogy önthető legyen. Aki szereti, pár csepp pirított szezámolajat is tehet bele - én élek-halok érte.
Ez pedig itthoni ebédnek készült: sárgarépa, salátalevél, fejes káposzta csíkok, lilahagyma, sült cékla, avokadó és falafel golyók. Az öntet joghurt, pici olívaolaj, kevés narancslé, méz, só, bors.