A hétvégén minden étel iránt rajongó a Gourmet Fesztivál lázában ég - én pedig itthon, a saját gourmet fesztiválomat élem.
Lassan az utolsó spárgákat lehet megvenni a piacon és ez alkalomból igazi fantasztikus gourmet spárgával búcsúztatom a szezont és alig várom a jövő tavaszit.... Nem az én receptem - bár az lenne - és el kell ismerni, hihetetlenül fantasztikusan bombajó.
1 dl vizet felforralok egy lábasban és habverővel belekeverek 20 dg kockákra vágott vajat, pici sóval ízesítem. Ha kész az emulzió beleszórok egy nagy fej új főzőhagymát nagyobb kockákra vágva - szép lesz a kész ételben ha látszik. 2 percig főzöm, aztán beledobok 40 dg 3-4 cm-esre vágott spárgát és 40 dg mirelit borsót. 5 percig főzöm, egy csavarintásnyi citromlé és egy csokor mentalevél apróra vágva - ilyenkor már nincs a tűzön az étel. Ez eddig a legjobb spárga recept amit kipróbáltam. A vaj íze, a spárga, a citrom és a menta hihetetlenül üde, különleges és magával ragadó. És ilyen gyönyörűséges:
A másik mai gyönyörűség a kölessel töltött gömbcukkini: a cukkinik kalapját levágom, a belsejüket kiskanállal kivájom és picit besózom. Kevés vajon üvegesre párolok egy új főzőhagymát, rádobok 2 szál kis kockákra vágott sárgarépát, egy felkockázott paradicsomot, só, bors és lefedve főzni kezdem. 5 perc után hozzádobom a kivájt cukkini belsőket és puhára főzöm az egészet. Közben megfőzök 5 dg kölest. Ha kész a zöldség hozzákeverem a megfőtt kölest, egy kis marék reszelt sajtot és a cukkinikbe töltöm. A tetejüket és a cukkini kalapot megszórom még reszelt sajttal és 200 fokon 20 percig sütöm. A végén még 5 percig grillezem. hogy a sajt ráolvadjon. Egészséges, zöldséges, szépséges.