Van egy 6 fős csapatunk, akikkel időről időre összetalálkozunk és megbeszéljük régvolt munkahelyünk újabb és újabb dolgait. Akik még ott vannak és mi, akik már elhagytuk azt. Néhány havonta kocsmázunk, vagy mint most, nálam gyűlünk össze egy jó pletykázásra, fénykép-mutogatásra, kibeszélésre.
Most panzanella salátával, vörös rizs salátával, paradicsomos mozzarellával, sonkás-sajtos quiche-sel és áfonyás fasírttal készültem. Hozzá habzó rozé, citromos sör és rengeteg ásványvíz.
A panzanellához már pár napja gyűjtögettem a száraz kenyeret, amit kockákra daraboltam, kevés olajjal meglocsoltam, sóval, borssal és fokhagymaporral ízesítettem és sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.Csodálatos, többféle fazonú, színű és ízű paradicsomot különböző formákban feldaraboltam, egy kígyóuborkát kockákra vágtam, megszórtam újhagymával, mentávalt, beleszórtam egy jó adag kenyérkockát és meglocsoltam vinegrette mártással.
A kép jobb szélén megbújó sonkás-sajtos quiche-t ez alkalommal leveles tésztával készítettem (tudom hogy nem illik, de 35 C-os hőségben a vajas tészta készítés nem egyszerű és így is nagyon finom volt). Leveles tésztával kibéleltem a formát, húsos szalonnát pirítottam (bocs vegák...). 1/2 l habtejszínnel összekevertem 3 egész tojást, kb. 15 dg reszelt parmezánt (más reszelt sajt is jó), só, bors és bele a pirított bacon. Ezt beleöntöttem a tésztával bélelt formába és 30 perc alatt 180 fokon megsütöttem. Hidegen is isteni volt.
Az áfonyás fasírt saját találmány: nem akartam a szokványos fasírtot készíteni, ezért gondoltam, elmegyek egy kicsit keleti irányba a fűszerezéssel: fele disznó, fele marha darálthús, hagyma, fokhagyma apróra vágva, egy tojás, só, bors, pici római kömény, pici szegfűbors, kicsit több sumac (szömörce) és egy marék beáztatott és kinyomkodott áfonya. Egyben, formában sütöttem meg. Rendszeresíteni fogom, mert nagyon finom lett. Mellette a mozzarella paradicsommal, só, bors, bazsalikom, olívaolaj.
A vörös rizs saláta receptje Yotam Ottolenghi Plenty című receptkönyvéből való. Imádom a receptjeit, valahogy nagyon az én ízlésem, sokszor készítem az ételeit. Szerencsére a vendégeim is imádták. A vörös és jázmin rizs mellett sok sok isteni összetevővel készül. Van benne apróra vágott sósmogyoró, kókusz pehely, menta, korianderzöld, egy egész mangó, mogyoróolaj, csilipaprika. Érdemes elmélyedni Ottolenghi receptjeiben, különleges ízeket, aromákat párosít, rengeteg friss zöldfűszert használ - egyszerűen varázslatos.
Klassz este volt. Ismétlés nemsokára ...