Első kuszkusz élményem egy izraeli barátom által főzött étel volt itt Budapesten, marhahússal, rengeteg főtt zöldséggel - isteni. Ma, amikor elfogott a nosztalgia a Fauda negyedik évada közben, amiben ráadásul Brüsszel szerepét Budapest alakítja, gondoltam, hogy Yotam Ottolenghi receptjei elrepítenek a közel-keletre - és így is lett. A 3. és 4. rész közti szünetben elkészítettem Ottolenghi receptjével inspirálódva ezt a közel-keleti kuszkusz.
2 sárgarépát, 1 fehérrépát, 3 lilahagymát nagy darabokra vágok, pici olajjal meglocsolom, só, bors, füstölt paprika, őrölt gyömbér, kurkuma, csilipehely kerül rá és jól összeforgatom. A tepsibe öntöm, mellé kerül 2 babérlevél, 2 csillagánizs, 2 fehéj rúd és 190 fokon 15 percig sütöm. Ekkor jön bele a feldarabolt sütőtök és további 30 percig sül. Most egy doboz lecsepegtetett csicseriborsó, egy marék előzőleg beáztatott mazsola és egy bögre víz kerül bele. Jól összeforgatom és további 10 percet tölt a sütőben. Ha kész kiveszem, egy evőkanál harissza (esetemben csípős paprikakrém) és egy citrom reszelt héja kerül bele. Közben a szokásos módon leforrázom a kuszkuszt, ízesítem sóval, borssal, pici olajjal.
Tálaláskor a kuszkuszra szedem a gőzölgő zöldségeket és máris ott ülök a tel-avivi tengerparton egy trendi étteremben. A szomszéd asztalnál Lior Raz kortyolja a kávéját - persze nem merem megszólítani. A sült zöldséges kuszkusztól átmelegedve - mit nekem a kint dübörgő mínuszok - megyek vissza a negyedik részhez.















Akiket én legjobban szeretek és sokat inspirálódom a receptjeikből: Yotam Ottolenghi, aki számomra a Nr.1, Jamie Oliver és Hugh-Fearnley Whittingstall. Van, hogy egy ízt, egy fűszer kombinációt, egy zöldség kombinációt vagy elkészítési módot használok a könyvekből. Mostanában Ottolenghi padlizsánkrém variációját majszolom esténként karalábéval, retekkel, bármivel. Szóval, a második nap: zöldségkrém leves a tegnap sült zöldség maradékokból
hozzá egy kis vega tejföl, só, bors, fűszer amit szeretsz és napraforgó mag a tetejére. Tápláló, csak zöldség, isteni.












Addig főzöm amíg megpuhul minden (a sárgarépán ellenőrzöm, mert az a legkeményebb). Ha puha, leveszem a tűzről és botmixerrel összeturmixolom, miközben beleengedek 2 dl dús főzőtejszínt. Ennyi.
akár home office ebédnek.


utolsó darabját felkarikáztam és a kolbászból kisült zsiradékon kis sóval, fokhagyma porral megsütöttem és a saláta mellé tettem. Nagyon elégedett vagyok, mert a friss és a maradék falatok istenien megtalálták a helyüket a tányéron, én pedig nagyon jóllaktam :) Ezt karantén nélkül is fogom csinálni...



















Nem szép, de isteniiiiiiiiiiiiiii!













